fbpx

Προληπτική Αυτοεξέταση Μαστών

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς γυναικολογικούς καρκίνους. Η κληρονομική προδιάθεση, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνισή του.

Τα προληπτικά μέτρα για τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν τη μηνιαία αυτοψηλάφηση των μαστών, την ετήσια κλινική εξέταση αυτών από τον γυναικολόγο καθώς και τον ετήσιο, μετά την ηλικία των 40 ετών, απεικονιστικό τους έλεγχο με το υπερηχογράφημα και τη μαστογραφία.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι παραπάνω οδηγίες αφορούν το γενικό γυναικείο πληθυσμό (δεν είναι εξατομικευμένες). Έτσι σε ορισμένες γυναίκες, αναλόγως των παραγόντων κινδύνου και του οικογενειακού τους ιστορικού, οι ανωτέρω εξετάσεις ενδέχεται να ξεκινούν νωρίτερα ή/και να επαναλαμβάνονται τακτικότερα από το σύνηθες υπό την καθοδήγηση του θεράποντος γυναικολόγου.

Για ποιο λόγο συστήνεται η τακτική αυτοεξέταση των μαστων

Σκοπός της προληπτικής αυτοεξέτασης των μαστών είναι η έγκαιρη ανεύρεση καρκίνου σε αρχόμενο, ασυμπτωματικό στάδιο, οπότε η νόσος είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη και ως επί το πλείστον ιάσιμη.

Το 40% περίπου των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού τον ανίχνευσαν οι ίδιες με την αυτοεξέταση. Συνεπώς η αυτοψηλάφηση των μαστών αποτελεί χρήσιμο εργαλείο αφού εξοικειώνει τη γυναίκα με το στήθος της με αποτέλεσμα τυχόν αλλαγές να την κινητοποιήσουν ώστε έγκαιρα να απευθυνθεί στο γυναικολόγο της.

Πόσο τακτικά πρέπει να γίνεται η αυτοεξέταση των μαστών

Η αυτοεξέταση του στήθους είναι μία διαδικασία σύντομη, εύκολη και ανώδυνη, που πραγματοποιείται στο σπίτι και συνιστάται να γίνεται, εφ’ όρου ζωής, μία φορά το μήνα από όλες τις γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών, κατά τη 2η εβδομάδα του κύκλου μεταξύ της 7ης και 10ης ημέρας αυτού. Κατά την εμμηνόπαυση πρέπει να γίνεται μία συγκεκριμένη μέρα του μήνα, κάθε φορά την ίδια.

Η αυτοεξέταση περιλαμβάνει τα ακόλουθα 3 στάδια

1. Την οπτική εξέταση των μαστών (επισκόπηση) μπροστά σε έναν καθρέφτη

Σταθείτε με τα χέρια αρχικά παράλληλα με το σώμα. Η εξέταση επαναλαμβάνεται με τα χέρια σηκωμένα πίσω από το κεφάλι και με τα χέρια τοποθετημένα στη μέση.

Αναζητήστε μεταβολές μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων στο περίγραμμα, το μέγεθος, το σχήμα, την χροιά και την ύφη του δέρματος των μαστών και της θηλής. Είναι σύνηθες ο ένας μαστός να είναι μεγαλύτερος από τον άλλον οπότε αναζητούμε αλλαγές στην ίδια πλευρά.

2. Την εξέταση δια της αφής (ψηλάφηση) σε όρθια στάση όταν κάνετε ντους

Με τη βοήθεια των άκρων των τριών μεσαίων δαχτύλων του αντίθετου χεριού, ενώ το χέρι της σύστοιχης πλευράς είναι σηκωμένο πίσω από το κεφάλι, ψηλαφήστε όλη την επιφάνεια κάθ΄ενός μαστού ξεκινώντας από την περιοχή της μασχάλης προς τη θηλή. Η εξέταση γίνεται με κυκλικές κινήσεις από έξω προς τα μέσα. Κάντε συνεχείς μικρές κινήσεις με σταθερή πίεση.

3. Την εξέταση δια της αφής σε κατακεκλιμένη στάση (ξαπλωμένη)

Σε κατακεκλιμένη στάση ο ιστός του μαστού εξαπλώνεται ομοιόμορφα στο θωρακικό τοίχωμα. Τοποθετείστε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και ένα μαξιλάρι κάτω από το δεξί σας ώμο. Χρησιμοποιώντας τα άκρα των τριών μεσαίων δαχτύλων του αριστερού σας χεριού και ασκώντας μέτρια έως υψηλή πίεση ψηλαφήστε με μικρές κυκλικές κινήσεις καλύπτοντας όλη την περιοχή του στήθους και της μασχάλης το δεξί μαστό και τέλος πιέστε τη θηλή η οποία θα πρέπει να πιέζεται προς τα μέσα με ευκολία. Επαναλάβετε τη διαδικασία στον αριστερό μαστό.

Τόσο σε όρθια όσο και σε κατακεκλιμένη στάση αναζητάμε ογκίδια, πυκνές σκληρές μάζες, εξογκώματα που δεν υπήρχαν σε προηγούμενη αυτοεξέταση ή μεταβλήθηκε το μέγεθος ή το σχήμα τους.

Ολοκληρώστε την αυτοεξέταση σε όρθια και κατακεκλιμένη στάση με τη σύνθλιψη των θηλών αμφότερων των μαστών με τον αντίχειρα και το δείκτη σας και έλεγξε για εκκρίσεις ή μικρές μάζες.

Οποιαδήποτε αλλαγή κι αν παρατηρήσετε απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας ωστόσο να θυμάστε ότι το 80% των ψηλαφούμενων ογκιδίων δεν είναι καρκίνος.error: Το Περιεχόμενο Προστατεύεται !
Copy link
Powered by Social Snap