Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική (VBAC)

Εάν στο παρελθόν γεννήσατε με καισαρική τομή πιθανών να αναρωτιέστε εάν επιτρέπεται, κατά το πέρας της παρούσας εγκυμοσύνης σας, να γεννήσετε ¨φυσιολογικά¨ ή είναι επιβεβλημένη μια νέα καισαρική. Η απόφασή αυτή θα επηρεάσει εσάς, το μωρό σας και τυχόν μελλοντικές εγκυμοσύνες σας.

Οι περισσότεροι γυναικολόγοι και τα μαιευτήρια στη χώρα μας δεν υποστηρίζουν το ¨φυσιολογικό¨ τοκετό μετά από καισαρική. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι αυτό όπως ότι οι ιατροί δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνική αυτή οπότε την αποφεύγουν, η ευκολία των προγραμματισμένων καισαρικών, οι υλικοτεχνικοί περιορισμοί των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μεταξύ άλλων.

Το παρόν άρθρο επιδιώκει να σας ενημερώσει σχετικά με τη πρακτική αυτή ώστε να κατανοήσετε τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους προκειμένου να ξεκαθαρίσετε εκ των προτέρων τους στόχους σας, να σταθμίσετε τις δικές σας ανάγκες και ανησυχίες, για να μπορείτε να λάβετε μια απόφαση που θα είναι η καλύτερη για εσάς και το μωρό σας.

Ο όρος VBAC (Vaginal Birth After Cesarean) αναφέρεται στον διά του κόλπου τοκετό σε γυναίκα που έχει ήδη υποβληθεί σε καισαρική τομή. Επί αρκετές δεκαετίες η πρακτική ήταν μονόδρομος: Άπαξ Καισαρική Πάντα Καισαρική. Το δόγμα αυτό βασίστηκε στο γεγονός ότι η επέμβαση της καισαρικής καταλείπει στο τοίχωμα της μήτρας ουλή, μια περιοχή δηλαδή ευένδοτη που μπορεί να υποχωρήσει (άνοιγμα της ουλής) κατά τη διάρκεια των έντονων συσπάσεων του επόμενου κολπικού τοκετού και να οδήγησει σε ρήξη του οργάνου. Η ρήξη της μήτρας είναι μια απειλητική επιπλοκή που θέτει σε κίνδυνο τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό και η αντιμετώπισή της γίνεται με επείγουσα χειρουργική επέμβαση ορισμένες φορές δε μπορεί να καταλήξει και σε αφαίρεση της ίδιας της μήτρας (υστερεκτομή). Εξ αυτού του λόγου οι περισσότεροι μαιευτήρες συστήνουν ότι μια νέα καισαρική είναι και η ασφαλέστερη επιλογή.

Για ποιο λόγο λοιπόν να σκεφτεί κάνεις το ενδεχόμενο του VBAC;

Δεδομένου ότι:

1. o φυσιολογικός τοκετός είναι ασφαλέστερος σε σχέση με την καισαρική επειδή α) δεν προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση άρα δεν υπάρχει κίνδυνος για πιθανές διεγχειρητικές ή/και μετεγχειρητικές επιπλοκές (αιμορραγία, εμβολή, ειλεός κ.α.) β) εξασφαλίζει συντομότερη παραμονή της γυναίκας στο μαιευτήριο περιορίζοντας έτσι τους ενδονοσοκομειακούς κινδύνους (π.χ. λοιμώξεις),

2. η χειρουργική πρακτική από χρόνια έχει αλλάξει και η τομή της καισαρικής γίνεται σε διαφορετικό τμήμα της μήτρας (χαμηλά και εγκάρσια) από ότι στο παρελθόν. Η έρευνα έδειξε ότι δημιουργείται ισχυρότερος ουλώδης ιστός με αποτέλεσμα η ρήξη της μήτρας είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί (1 περίπτωση στις 238 VBAC),

3. οι μελέτες δείχνουν πως το 75% των γυναικών που επιλέγουν VBAC γεννούν τελικά κολπικά. Οι υπόλοιπες οδηγούνται σε νέα καισαρική, κυρίως όμως για λόγους που δεν σχετίζονται με την ουλή,

4. και τέλος με τη σκέψη στραμμένη σε μελλοντικές εγκυμοσύνες το VBAC υπερτερεί αφού αφενός μεν εξασφαλίζει μικρότερο χρόνο αναμονής για επόμενη κύηση (δεν χρειάζεται να περιμένει η γυναίκα μέχρι να επουλωθεί το τραύμα στη μήτρα), αφετέρου δε ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές των πολλαπλών καισαρικών στις επόμενες κυήσεις όπως δυσκολία να επιτευχτεί νέα εγκυμοσύνη και να διατηρηθεί η εγκατεστημένη κύηση (αποβολές, πρόωρη αποκόλληση πλακούντα, πρόωρος τοκετός κ.α.)

η προϋπάρχουσα νοοτροπία άλλαξε κι έτσι όλο και περισσότεροι μαιευτήρες ανά τον κόσμο προτείνουν τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική στις έγκυες.

Προϋποθέσεις για VBAC

Παρόλα τα θετικά του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική η επιλογή της πρακτικής αυτής επηρεάζεται ωστόσο από ποικίλους παράγοντες. Τέτοιοι είναι:·

1. Το είδος της τομής που έγινε στη μήτρα κατά την προηγούμενη καισαρική. Αν και όλοι πλέον οι μαιευτήρες προτιμούν τη  χαμηλή εγκάρσια τομή ωστόσο οι συνθήκες της καισαρικής μπορεί να επέβαλαν άλλου είδους τομή οπότε το VBAC δεν συνιστάται λόγω του κινδύνου ρήξης της μήτρας.

2. Εφόσον στο παρελθόν υπήρξε ρήξη της μήτρας δεν είστε υποψήφια για VBAC.

3. Εάν στο παρελθόν είχατε υποβληθεί σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στη μήτρα (π.χ, εκπυρήνηση ινομυώματος) το VBAC δεν συστήνεται λόγω αυξημένου κινδύνου ρήξης του οργάνου.

4. Ο αριθμός των προηγούμενων καισαρικών. Εάν είχατε περισσότερες από δύο προηγούμενες καισαρικές το VBAC αντενδείκνυται.

5. Ο χρόνος από την τελευταία καισαρική. Ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας είναι υψηλός εάν επιχειρηθεί VBAC σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών.

6. Οι ανώμαλες θέσεις και προβολές του εμβρύου, οι δίδυμες κυήσεις, το αυξημένο βάρος εμβρύου (πάνω από 4 Kg) και οι ανωμαλίες πρόσφυσης του πλακούντα είναι παράγοντες απαγορευτικοί για VBAC.

7. Σε ορισμένες μελέτες η παράταση του τοκετού πέραν των 40 εβδομάδων αποτελεί αντένδειξη για VBAC.

8. Ο τοκετός στο σπίτι είναι απαγορευτικός παράγοντας για VBAC.

Να σημειωθεί τέλος ότι η πιθανότητα επιτυχούς έκβασης της προσπάθειας για VBAC αυξάνεται εάν είχατε προηγούμενους κολπικούς τοκετούς, πριν ή μετά την προηγούμενη καισαρική τομή ενώ περιορίζεται σημαντικά εάν η έναρξη του τοκετού της παρούσας κύησης δεν είναι αυθόρμητη αλλά χρειαστεί να γίνει πρόκληση τοκετού.

Συμπερασματικά

Εάν λοιπόν σκέπτεστε να γεννήσετε ¨φυσιολογικά¨ μετά από προηγηθείσα καισαρική τομή, συζητήστε την επιλογή, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες σας με τον γυναικολόγο σας από την αρχή της εγκυμοσύνης σας. Βεβαιωθείτε ότι έχει το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων της προηγούμενης καισαρικής και οποιονδήποτε άλλων επεμβάσεων στη μήτρα.

Εφόσον το αποφασίσετε θα πρέπει να γνωρίζετε αφενός εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο τοκετό, αφετέρου ότι ο τοκετός θα πραγματοποιηθεί σε καλά οργανωμένο μαιευτήριο που διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές ώστε να αντιμετωπιστεί όποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκύψει τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας και τέλος ότι εάν προκύψουν παράγοντες κινδύνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας ή κατά τον τοκετό η επανάληψη της καισαρικής ενδέχεται τελικά να μην αποφευχθεί.error: Το Περιεχόμενο Προστατεύεται !
Copy link
Powered by Social Snap